Вълнуващо и интригуващо. „Нощни телефонни разговори" – музикална монодрама

nostni-razgovoriС минимални средства – малък декор и още по- малък състав – една певица, една говорна роля и един пианист- пиесата кара публиката да забрави, че седи в театъра повече от час. Композитор и автор на текста е българинът Нико Ворон. Работата му е смес от театрален текст и опера за един солист. Творбата е подчертано минималистична и заедно с това – богата на музикални форми и стилове, чувства и вълнуваща фабула. Зрителят може да се наслади на една изключително богата на изживявания вечер.


СЪДЪРЖАНИЕ:
Петък вечер е. Една много уморена от работния ден лекарка – психотерапевт се прибира в къщи. С малко музика и вино жената иска да се отпусне. Но телефонният звънец я изважда от спокойствието. Една пациентка споделя с вълнение новините си. Този телефонен разговор е началото на една серия от последващи разговори, докосващи различни аспекти от живота на героинята. Важна част от тези разговори са с нейния семеен любим, когото тя иска да има завинаги.
В течение на един час жената разголва тялото и душата си. В същност голото тяло символизира вечната непорочност и уязвимост на жената, както и нейният бунт срещу нормативните догми, наложени от мъжката фалократия.
По- нататък във виртуалните телефонни разговори засягат темите отношения между мъже и жени, секс, политика, деца. Темите са разгърнати или във форма на монолози, или в театрално съобразени песни (14 на брой). Тези песни са едно послание към публиката, една провокация за саморазкриване и съпричастност. Те могат спокойно да бъдат наречени арии, носители на една висока емоционалност, която като краен резултат довежда публиката до катарзис, особено след разрешеният в традицията на класическата трагедия финал.
Като вътрешен глас и „Alter ego" на героинята се явява „утешаващият дух", който се представя в различни роли – Безплътно присъствие, Любовник, Баща, Насилник, Мазохист и Разказвач.

ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:
Родената в България оперна певица Надя Клинч има вече 25 години постоянно присъствие на европейските сцени. 20 0т тях преминават във Виена – столицата на втората и родина. Дългогодишна солистка на „Klangforum Wien", кактони на много други престижни сцени в Малта, Испания, Египет, Италия и т.н.
Ролята на духа изпълнява Ники Хинтермайер, студент по право и заедно с това ученик по актьорско майсторство в студията на Себастиан Екхард.
Текстът и музиката са от българския композитор и оперен певец Нико Ворон. Съдържанието на текста, както и подчинената на театралната фабула музика прави публиката съпричастна на действието. Ариите имат оперен характер, преди всичко що се отнася до диапазона на гласа и вокалните задачи на певицата. Мелодиите, заедно с това, асоциират с типичните за мюзикъла и филмовата музика интонации. През 2011 год. Нико Ворон получава наградата на министерството за образование и култура за детския мюзикъл „ Вълкът и седемте му приятели". В момента той работи върху новата си музикална комедия.

Последното за сезона представление на музикалната монодрама „Нощни телефонни разговори" ще се състои на 17. Юни в 19.30 в театър OFF, Kirchengasse 41, 1070 Wien