Българка създаде международен конкурс във Виена

LJUBA-WELITSCH-FOTOS-05За две години в надпреварата са участвали повече от 100 млади таланти от 27 страни на всички континенти

Магдалена Гигова

Южноафриканката с парижки адрес Зандиле Мзази спечели второто издание на конкурса за оперни певци „Люба Велич" във Виена, който носи името на българката покорила света със своята Саломе и безспорна звезда на Щатсопер в австрийската столица. (Един от куриозите за нашата певица е, че когато тя е първа сила на Метрополитън опера в Ню Йорк Мария Калас иска да стане член на трупата. Директорът на оперния театър заявава „Защо ни е Калас, след като имаме Велич?!". Гъркинята се разлютява и подава иск, съдът да прецени коя е по-талантлива. Българката печели делото.)

 

Международният конкурс за „Люба Велич" се състоя в "Дом на музиката", който е разположен на 5000 м2 в двореца на Ерцхерцог Карл в ситито на Виена. На певците акомпанираше концертиращият пианист Петер Валентович.

Там участниците имаха възможност да покажат сценично приъствие и таланта си в действие. Организаторът на конкурса Сашка Журков заяви ,че напреварата не е само за откриване на дарования, но и за подпомагането им в дългосрочен план.
Интернационалното жури оценяваше не само гласовите възможности на претендентите, ами техниката им на пеене, съзидателността, интерпретациите и оригиналността на изпълнението. Сред членовете бе Мишел Крайдър от САЩ - международна оперна и концертна певица и универитетски професор в Моцартеум - Залцбург. Крайдър днес е една от водещите сопрани на италианския оперен репертоар - един от малкото големи Вердиеви гласове на нашето време.
Подгласник на Зандиле Мзази стана Дариън Уоръл от САЩ, а на трето място остана българинът Божидар Божикилов.
Сашка Журков, която от десетилетия живее в Австрия, реализира дългогодишната си мечта да създаде конкурс в чест на световно признатото българско сопрано. Като директор на певческата надпревара тя нарече връчването на наградата "Нов културен център във Виена".

LJUBA-WELITSCH-FOTOS-06Журков подчерта в словото си при откриването: "Този конкурс цели да се обърне внимание на младите таланти в класическата музика и да отдаде дължимото на техния ентусиазъм, а също така да даде старт на кариерата им и артистичната им реализация в бъдеще".

В последните две години повече от 100 млади таланти от 27 страни на всички континенти са имали тази възможност. Паричните и материалните награди са само добавка към възможността да направят впечатление на журито – все светила в музиката.

Кои са финалистите

Зандиле Мзази, носителката на първа награда, е гастролирала в САЩ, Русия, Италия и Уганда. Тя е израснала в селски район на Южна Африка, където талантът й е забелязан от нейната майка ,докато пеела в училищния хор. На 17 започва да изучава професионално оперно пеене в университета в Кейптаун. Мзази е участвала в майсторски клас на директора на New York City Opera. В момента дели времето си между Париж и Южна Африка.

Завоювалият втора награда американец Дариън Андерсън Уоръл е бас-баритон, роден в Барбадос, но израства в Бостън. Когато за първи път чува опера, той вече знае, че ще изпълнява тази музика. А след като посещава представление на „Порги и Бес" от Гершуин, вече е напълно сигурен в решението си.

Той е частен ученик в New England Konservatorium, но завършва музикалното си образование в Германия, където често е канен за солист. В момента подготвя участието си в оперетата „Прилепът" в Моцартеума в Залцбург.
На трето място остана Божидар Божикилов (България). Наградите на публиката заслужиха Масха Заркар от Иран, Юнг Куон Янг от Южна Корея и Дана Щасна от Чехия.

LJUBA-WELITSCH-FOTOS-007На финала в "Домa на музиката" конкурсантите имаха възможност да покажат сценично приъствие и таланта си в действие. Организаторът на конкурса Сашка Журков заяви, че напреварата не е само за откриване на дарования, но и за подпомагането им в дългосрочен план.

Затова допринася и уважаваното международно жури, съставено от преподаватели по пеене и музика, диригенти и оперни певци, които също биха могли да дадат много на младите изпълнители.

LJUBA-WELITSCH-FOTOS-14-Bozhidar