Стартира българската учебна година в Линц

website-september-2013--6-linzНа 21.09.13 звънът на училищна камбана възвести началото на новата учебна година и за българско училище "Дунав" в Линц . За осма поредна година училището отвори широко вратите си за българските деца, живеещи в Горна Австрия.

Учебната година беше открита в сградата на църковен център Св. Францискус, където всяка събота за втора поредна година се срещат българчетата на възраст от 1 до 7 години.

 

На тържеството присъстваха представители важни културни институции в Линц, ръководството на дружеството, учители, родители, както и виновниците за събитието - възпитанците на БУ Дунав в Линц. Залата се изпълни с весели усмивки и добро настроение. Всички присъстващи си казаха "На добър час!" и си пожелаха спорна учебна година.

website-september-2013-3-linz73 са децата от бебешка възраст до 7 клас, които през тази учебна година ще посещават занятията на българското училище. По стара българска традиция те бяха посрещнати с ароматна питка, специално направена за случая от председателя на родителския актив г-жа Мариана Цанова. Зазвуча "Върви, народе възродени" и децата бяха въведени в празнично украсената зала, предвождани от знаменосеца на училището Петър Цанов.

Приветствени слова отправиха представители на Института по междукултурна педагогика към "Народното училище" в Линц, с което Българското училище Дунав възнамерява да осъществи 2 съвместни проекта през новата учебна година, които са отправени към мамите и татковците на българските деца,посещаващи училището. Единият от тях се нарича "Мама и татко учат немски" и се осъществява с цел по-добрата интеграция на нашите сънародници в Австрия.

website-linz-september-2013Организатор е г-жа Габриеле Фльотзигер, която отправи много топли думи към гостите. Другият проект се нарича "Кафе за родители" и се осъществява под ръководството на от госпожа Бану Чифчи. Веднъж в седмицата, по време на занятията на децата си, родителите ще се събират на чаша кафе и сладкиши и под ръководството на координатор ще обсъждат важни теми, свързани с образованието и възпитанието. Веднъж месечно ще бъде канен и лектор, който ще чете лекции по важни за родителите теми. И двете инициативи, както и обучението на децата е абсолютно безплатно. Българското училище Дунав е може би единственото българско училище зад граница, което се събира такси за обучение на възпитаниците си.

Но, да се върнем към празника. д-р Дамян Урбан, председател на Културно дружество "Дунав", също поздрави всички присъстващи и пожела на учениците спорна учебна година. След него взе думата директорът на училището г-жа Дарина Тонкова, която разказа за структурата на училището, учебните планове и представи новите учители.

На празника бе прочетен и поздравителен адрес от г-жа Елена Шекерлетова, посланик на България в Австрия.

Вече станалото традиционно празнуване рождените дни на децата също бе включено в програмата. Децата бяха заведени в стая, шарено украсена за празнуване на рождени дни. Майките на 10- тимата рожденици се бяха подготвили с вкусни торти, сладкиши, бонбони, сокове и много други вкусни кулинарни изненади. През това време родителите имаха възможност за среща с учителите и координаторите на проекти. Но нека разкажа с няколко думи и за самото училище. Училището обхваща 73 деца от 1 до 16 годишна възраст и е в списъка на българските неделни училища в чужбина. Не е за пренебрегване и факта, че в Горна Австрия единствено учениците на БУ "Дунав" получават и в австрийското си свидетелство беежка, че са посещавали часове по майчин език.

Занятията за най малките, предучилищна група и 1 клас се провеждат всяка събота от 10 до 12 ч. в сградата на църковен център Свети Францискус. В петък следобeд пък се срещат учениците. Техните занятия ще се провеждат в ОУ "Шпалероф". За децата се предлагат и извънкласни дейности като народни танци и музика. Училището всяка година организира Коледна, Великденска, Първомартенска работилници. С шумни тържества се отбелязват и Коледа, както и 24 май.

website-september-2013-linz-5Училището непрекъснато организира срещи на съвременни български автори със своите възпитаници. А в началото на ноември се очаква на гости да дойде детски фолклорен ансамбъл, който, по покана на училището през 2007 по време на голям празник в Линц, организиран послучай присъединяването на България към Европейския съюз, година смая публиката.

И така: стартира 8-мата поред учебна година за Българското училище в Линц.

С пожелание за спорна учебна година за всички български училища навсякъде по света:
Дарина Тонкова от Линц