Фотоизложба във Виена: „България през моя обектив“

IMG 5647По време на виенския районен фестивал - 2013 г. галерия Rearte представи съвместно с Българския културен институт "Дом Витгенщайн", „Дни на българското изкуство във Виена": поредица от три културни събития , чиито куратори са Борис Костадинов и Абд. A. Масуд, под патронажа на българския посланик във Виена, Н.П. г-жа Елена Шекерлетова.

По покана на собственика на австрийския двуезичен вестник „Виена днес – Wien heute“- Сашка Журков за участие в изложбата са поканени трима фотографи от Бургас:  Христо Ангелов, Айдън Мустафов и Етелка Пирева.

IMG 5652Това е поредица от инициативи на вестника, с цел популяризиране на красивия черноморски град Бургас във връзка с кандидатурата му за Европейска културна столица на Европа през 2019 година.

Всъщност темата „България през моя обектив“ се превърна в по- голямата си част в „Бургас през моя обектив“.  Другите двама участника са австрийски фотографи: Херберт Ланг Мюлер и Мартин Хютер – Стоименов, с дългогодишен фотографски опит, които прецизно и с доказан професионализъм са събирали прекрасните си спомени, запечатани в снимките им завинаги.

IMG 5658Фотографиите показват различни кътове от нашата Родина. С понятието Родина всеки свързва различни неща от живота си: град, село, улица, бащино огнище, пейзаж. В същото време Родината показва къде са корените ни, дава основата на живота ни, дарява идентичност.

Една снимка казва повече от хиляда думи. И колко много истина има в това твърдение, доказват реакциите на посетителите на изложбата. Докато някои дълго се наслаждаваха на величествените черноморски пейзажи и "окото на бурята" на Айдън Мустафов, други, очаровани и въодушевени  от  прекрасната хармония във фотографиите на Христо Ангелов, се надпреварваха да споделят с възторг впечатленията си от красивата природа на България. А пред пъстрите картини на Етелка Пирева, зрители се запознаваха с прелестните народни носии, обичаи и възрожденската хубост на къщите.

IMG 5728Изложбата може да се види в сградата на Института за следдипломна квалификация – Майдлинг в 12 район, Ленгенфелдщрасе 13-17  от 17 юни до 30 юли 2013 г., понеделник до петък от 8:00 до 18:00 часа.

Фотоизложбата предлага на посетителите и любителите на художествената и документалната фотография едно истинско  пътешествие в света на фотографията, една междукултурна среща, целта на която е да се покаже по- отблизо България от различни аспекти. 

IMG 5716

Прекрасен музикален съпровод: етно- джаз.
На пианото- композиторът Тефик Сюлейманов, Петър Андреев-
контрабас и певиците Аня Хулан и Александра Франц.
За сравнително кратко време квартетът добива
известност и получава покани за различни прояви в
цяла Австрия.

 

IMG 5670 IMG 5653IMG 5722