Писмо за Алеко Константинов и ценността на знанието

Alek KonstantinovДо
Издателя и главен редактор:
Mag.phil. Saschka ZHURKOV
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

УВАЖАЕМА   ГОСПОЖО  ЖУРКОВ,

Убедена съм, че ставащото напоследък в бългаското политическо поле следва да бъде разбрано и оценено като поредния “взрив” на говоренето, противопоставено на “ценността на знанието”.  Възможността, която Вие, чрез Вашия вестник  предоставяте на всеки от нас в “споделено” е уникална и заслужава преди всичко уважение и поражда надежда....за малко повече знание.
Моето желание за споделяне пред Вашата читателска аудитория е породено  от намерението ми  повече  хора да разширят знанието си  за Алеко Константинов.

 

Аз съм съпруга на автора на тритомна Биография на Алеко Константинов – Гавраил Панчев. Макар и да е налице известно пристрастие, искам да Ви изложа мотивите, които ме накараха да се обърна към Вас:
Този тритомник, който Г. Панчев написа и вече е публичен факт е резултат на 16-годишен труд. През тези много години  прочете, изследва и интерпретира над 5000 текста, в това число и всички налични архивни документи по темата. Така през 2002 г. завърши І и ІІІ том (томовете са така композирани, че позволяват такъв тип публикуване).  Есента на същата година защити проекта си за Биография на А. Константинов пред Международна фондация “А. Константинов” град Свищов и община Свищов. Същият беше единодушно одобрен и финансово подкрепен.

Aleko Konstantinov GROBПърви и трети том от Биографията излязоха от печат в началото на 2003 г. Премиерата на същите беше в родния дом на Щастливеца на тържествено събрание по случай 140 години от рождението на писателя, общественика, юриста и демократа А. Константинов. Представянето беше отразено в репортаж на БНТ на 13.01.2003 г.

Първият и третият том от Биографията на Алеко Константинов бяха представени на много места в България. За същите получи изключително висока  оценка от проф. Св. Игов, че те представят “най-добрата биография досега” и  “една от най-добрите биографии в България въобще.” /прилагам факсимиле от тази оценка: http://www.gavrailpanchev.info/preporuka.html

През 2008 г. излезе от печат и  последния том на  Биографията на Алеко. От многобройните културни срещи и представяния на тритомника, се разбра, че личността на Щастливеца след повече от столение е непозната и недооценена по възлови аспекти от неговата дейност. Тъжна е констатацията, но за съжаление е факт – все още образователните и културни институции ползват и се позовават на предишната биография за Алеко Константинов от 1964 г. на проф. Ал. Ничев.  /За сравнение – европейската научна и културна норма за жанра е от 2 до 5 години/.  

Биография на Алеко Константинов от Гавраил Панчев представя новооткрити текстове на А. Константинов, които досега не са включвани в събраните съчинения на Щастливеца, както и нова концепция за личността и делата му.

Интересът към тритомника се засили и след излъчени поредица от интервюта, както в България, така и в чужбина. Потребността от преиздаване на Биографията за Алеко е много голяма, което се потвърждава и от многобройните писма, които получаваме от българи от страната и чужбина в желанието си да я притежават. Авторът на това изследване – Гавраил Панчев работи на свободна практика и за съжаление не разполага с финансови средства за друго издание. Затова се обръщам чрез Вашия  вестник към институции и личности, които биха могли да помогнат преиздаването да стане факт.

А толкова са ни нужни днес светли образи, както пише Алеко: “Светли, светли образи ни дайте....!”; “Стой, не досягай народа – този народ, този вечен страдалец, когато е имал свята цел......”

Никой от нас не може да стане свободен само защото е обругал Другия. Оттук и търсенето на „светлата личност” като алтернатива на политиците – еднодневки, на нихилизма и конформизма, които прогониха толкова наши сънародници от България!!!

С уважение: Стефана Панчева