Коледна работилница в българското училище "Дунав", Линц

07bu dunav rabotilnicaС Коледна работилница започна цикълът от зимни празници, който българското училище "Дунав" в Линц организира  и тази година за българските деца в града.

Работилницата се проведе на 13.12.2014 в училището и бе организирано от родителския актив към училището.   Във въздуха се разнасяше аромат на току-що опечени пуканки,  а коледна музика допринасяше за доброто настроение на всички. Децата изслушаха с интерес  разказ за предстоящите коледни и новогодишни празници, за символиката на Коледа и българските традиции, свързани с нея, след което се заловиха за работа.  Дрянови пръчки много скоро започнаха да се превръщат в истински бижута- украсени с пуканки, сушени плодове, гевречета и шарена прежда.

От красиви по-красиви.  Когато приключиха работа, децата се струпаха около своите учителки, за да научат благопожеланията, с които да сурвакат своите родители на 1 януари.  Освен, че научиха "Сурва, сурва", те попяха любими зимни песнички и слушаха в захлас приказни истории за Дядо Коледа.

Събитието приключи с генерална репетиция за големия празник, който ще се проведе една седмица по- късно, на 20.12.14 в голямата зала на училището. За целта децата са подготвили две прекрасни пиеси, с които да зарадват добрия старец, който пък от своя страна им е обещал да ги навести с торба, пълна с
подаръци.

И така, с много смях и коледно настроение стартираха Коледните празненства в българското училище Дунав в Линц.

Желаем на всички деца по света весело посрещане на Коледните и Новогодишни празници,  както и много смях и забавни игри през Новата 2015 година!

Дарина Тонкова