СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ: "ЛОКОМАТ ЗА БЪЛГАРИЯ"

Anelia-d-r-HochwarterНаписах това писмо за министерството на здравеопазването, комисията за лечение в чужбина и центъра "Фонд за лечение на деца", но го отправям към всички министерства, поради факта, че няма такова, чиято дейност да не е засегната от съдбата на болните хора и ако всички министерства се обединят, ще има резултат, за който не сме и мечтали. Резултат, поука и енергия, която ще сплотява.

Обръщам се към Вас с молба за подкрепа на дарителската кампания „Локомат за България" и използвам възможността да Ви запозная със себе си и кампанията. Най-щастлива бих била, ако вземете решения и извършите необходимите промени, за да има необходимата рехабилитация в България и да не се налага организирането на кампании за събиране на средства. Ако всяко едно министерство подкрепи кампанията само със сумата, която се отпуска за лечение на едно дете в чужбина, то за една година можем да помогнем на 200 деца, за две - на 400 и т.н.

 

Казвам се Анелия Хохвартер и съм родена в с. Горна Митрополия, Плевенска област. Следвах обща медицина в Плевен и завърших образованието си във Виена, където живея от двадесет и седем години и работя като офталмолог от 1999г. Участвала съм в много социални проекти, голяма част от които са свързани с моята специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015, 2017, 2018), където изградих първия център за ретинална хирургия в страната.
В класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009" заех трето място в категорията „Социален ангажимент". През 2017 година в България бях номинирана за кампанията ми „ЛОКОМАТ за БЪЛГАРИЯ" в класацията на радио FM+ „Будител на 2017", където се класирах на второ място в общото класиране, взех приза „Будител на България извън България 2017" и спациалната награда „Човекът с голямото сърце " на Стримона ЕООД. Бях номинирана и за „Самарянин на 2017" в Стара Загора и съм една от десетте наградени.

dr-hochwarter-bild-LichtВ Етиопия започнах да работя върху първия си роман „Пътуване", който е издаден от издателска къща „Персей" през август 2016 на български, през септември 2016 на немски език, а през 2017 година - на руски и английски. Приходите от продажбата на книгата ще бъдат предоставени изцяло на дарителската кампания „Локомат за България", иницирана и провеждана лично от мен. Повече информация за кампанията може да получите на страницата ни във фейсбук: https://goo.gl/i4HY8K.

Какво е Локомат и защо е важна тази кампания и тази промяна в здравното обслужване?

На първо място място ме впечатли фактът, че общо 95% от всички молби за лечение в чужбина са за рехабилитация! Рехабилитацията в България е най-слабото развито звено в медицината, а тя помага на обществото да има по-малко хора в неравностойно положение. Колкото и да бягаме от думата „ИНВАЛИД", тя не е обида, а е факт. Статистическите проучвания показват, че при липса на съответни мерки, тяхната численост се увеличава, съответно и разходите по тях.

Локоматът е създаден през 2000 г. Използва се в 50 страни в света, в 150 клиники и е продаден 800 пъти. Това е робот за лечението и рехабилитацията на пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им се помогне да проходят отново.

Лечение: 3 пъти седмично по един час в продължение на 4-11 седмици. Поддържаща терапия 2-4 седмици 2 пъти годишно.
Годината има 52 седмици (52-2 за празници= 50 седмици). На месец се обслужват по 16 болни, на година – 192.

Положението сега:
30 деца (неофициални данни, дано са повече) на година се изпращат за лечение в чужбина за 3-4 седмици от Център "Фонд за лечение на деца (30 х 15 000 € = 450 000 € , изтичат от България, при положение, че един локомат струва 280 000 € - т.е локомат и половина!). Това лечение е недостатъчно и не отговаря на международните стандарти за рехабилитация. Както и една седмица рехабилитация след инсулт, които поема здравната каса в момента в България, са хвърлени на вятъра средства. Все едно при една гнойна ангина да дадем на пациента една таблетка пеницилин и да очакваме оздравяване.

За възрастни – няма опция за лечение изобщо! Ако се закупи такъв робот за България, ще бъдат спестени тези средства годишно и използвани за други нужди при лечение на пациенти с редки или нелечими в старната ни заболявания.

Нуждаещите у нас са над 20 000 и то те не само деца. В България такъв вид рехабилитация не съществува. Изобщо в областта на физикалната медицина и рехабилитация не се правят никакви иновации. Уредите в България за локоматизирана терапия, закупени от Българската Коледа през 2013 г. се казват LokoHelp, те са само за частична рехабилитация и се използват за деца до 6-годишна възраст. За други възрастови групи лечение в България няма. Децата порастват и няма къде да продължат лечението си, което обезсмисля започването му. Локоматът е на фирмата „HOCOMA", Швейцария и е единственият по рода си за цялостна, а не частична рехабилитация на тялото. За този вид рехабилитация виждаме по сайтовете многобройни дарителски кампании за лечение в чужбина. Офертите за такова лечение са от порядъка на 15 000-20 000 € за 3 седмици. Лечението, което е необходимо е от обаче от 4 до 11 седмици, както и годишни поддържащи терапии, за които пациентите не могат да съберат сумите и по този начин губят и малкото, което са успели да възвърнат от тяхната подвижност и самостоятелност. Малка част от нуждаещите се успяват да подадат молби към Център "Фонд за лечение на деца", но там се допускат за сега само деца, без възможност на поддържаща рехабилитация. Комисията за лечение в чужбина не приема молби за рехабилитация от възрастни. Тези пациенти нямат никакъв шанс за лечение в България и са оставени на произвола на съдбата.

Hochwarter-LokomatЕдна рехабилитация би осмислила и работата на ортопеди, неврохирурзи, невролози. Рехабилитацията усмисля една оперативна интервенция. Поради липсата на рехабилитация в България, децата с детска церебрална парализа се изпращат за оперативни интервенции, а центърът "Фонд за лечение на деца" поема разходите за операции, които биха могли да се правят и в България (от порядъка на 7-10 000 €), защото в България няма следоперативно лечение. Например за една фасциотомия при детска церебрална парализа не се изисква специално оборудване на операционната зала, но без следваща рехабилитация се обезсмисля. Друг проблем е, че много от нужните операции се извършват в рамките на една операция в чужбина: детето се приспива (обща анестезия) и се прави операция на всички засегнати групи, а не както в България, да се прави по една фасциотомия на месец, понеже здравната каса признава и заплаща само една оперативна интервенция. Ако детето има нужда за операциа на двете ръчички, двете коленни, глезенни и лакътни стави (общо 8 операции по 20 мин), то се оперира в западна Европа в рамките на една операция, заздравява за една седмица и се започва с рехабилитацията. В България то се оперира в продължение на 8-10 месеца: този месец лява ръчичка, дригият месец - дясната и т.н. При тази практика все има прясно оперирано място или неоперирано, което не позволява да се започне раздвижването. Последствията са, че оперираните в началото области заздавяват пак неправилно, понеже няма ортопедични шини и рехабилитация. Резултат – никакъв. Източване на здравната каса и подлагане на децата на ненужни общи анестезии. Тази практика е безотговорна и опасна.

Локоматът е не само робот за рехабилитация, а и диагностичен уред. Само с една процедура от 10-15 минути може да се свали статуса на детето относно работата на мускулните групи, състоянието на сухожилията и спазъма, което дава възможност да се поставят индикациите за оперативна намеса, т.е. нужна ли е операция или състоянието подлежи на лечение само с ортопедични шини и рехабилитация. Да се даде отговор нужна ли е операция изобщо. Ако нямаме тази възможност, то просто си оперираме... А могат да се спестят на дечицата толкова излишни операции. Не тъжно, а безотговорно.
Цяла северна България е ощетена от дарителски кампании и не получава уреди и средства. На институции дори не се разрешава да кандидатстват за големи уреди. Кандидатите са преди всичко от София, но как едно семейсто може да си позволи квартира, такси, сини и зелени зони и скъпия живот в столицата? А има центрове, които трябва да обслужват пациенти от няколко области и няма с какво. Там и общините са благонамерени да подпомагат, но уреди няма.

HOCHWARTER-DR-2Целта на кампанията е да се закупи Lokomat ProV6, който е с два модула: за деца и възрастни. Смяната на модулите отнема 10 минути, така че един ден може да се работи с деца, а на следващия – с възрастни. В цената от 342 000 SF (280 000 € ) е включена доставката на уреда, обучението на персонала и гаранция „пълно каско" за две години (офертата е изключение само за дарителската кампания, гаранцията в целия свят е само една година). Lokomat ProV6 е най-новия вариант на този робот, който позволява да се надгражда и да се включват към компютъра-майка допълнителни модули за терапия. Предходните варианти на робота не дават тази опция.
Целта на кампанията е да не принуждаваме нуждаещите се да поемат дълъг път в тяхното състояние (те са или в инвалидни колички или в легнало положение), да плащат само част от терапията, понеже за цялостна не достигат даренията и да не финансираме локоматите в чужбина! В Австрия, една сравнима по територия и население държава, има общо 27 локомата. В Румъния например има 10 локомата. Дори Албания е дала поръчка за първия в страната, по убеждение и предложение на министъра на икономиката. Да помогнем на нашите деца и приятели да проходят отново или поне да придобият независимост, за да могат да се обслужват сами. Шансът им е 50% според научните публикации по темата.

Обръщам се с призив да отделите внимание на тези проблеми и да се консултурате със съответните специалисти по физикална медицина и рехабилитация, за да не обричате хората на смърт. В България смъртността след прекаран инсулт е четири пъти по-висок от тази в Германия, поради липсата на адекватни мерки в оздравителния период. Поради липсата на рехабилитация...

DSCN9076Обръщам се към Вас с молба да се присъедините към каузата, която ще помогне на много хора и ще остави нещо трайно. Роботът да е в България и да дарим надежда, че сме направили всичко възможно за тези ХОРА, според стандартите на световната рехабилитация.

Очаквам отговор и реакция с предложения за подкрепа, да се осъществи тази промяна. Всяко едно министерство има фонд за спешна помощ и разчитам на спешна реакция, защото ситуацията отдавна би трябвало да е друга. Всеки един ден на обсъждане, гласуване, приемане, отхвърляне, обжалване и т.н. води до ненужни разходи и загуби. Загуби на парични средства, надежда, вяра, отговорност. Загуба на човешкото в нас.

Ако институциите в България не са готови за реакция, ще се обърна и към други извън страната, защото съдейстие и решение на проблема трябва да има.

Благодаря за отделеното време.
Бъдете здрави!

С уважение: Адрес за кореспонденция:
Д-р Анелия Хохвартер Dr. Anelia Hochwarter
Тел: 00436503180966 Kefedergrundgasse 28A
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 1210 Vienna, Austria

Dr. Anelia Hochwarter
Oberärztin
Augenabteilung

Dienststelle: Krankenanstalt Rudolfstiftung inklusive Standort Semmelweis Frauenklinik
Dienstort: 1030 Wien Juchgasse 25

Telefon: +43 1 711 65 - 4607
Fax: +43 1 711 65 - 4609
e-Mail
Schwerpunkte: Uveitis,okuloplastische Chirurgie. Laserschutzbeauftragte.

Dr. Anelia Hochwarter
Oberärztin
Augenabteilung

Dienststelle: Krankenanstalt Rudolfstiftung inklusive Standort Semmelweis Frauenklinik
Dienstort: 1030 Wien Juchgasse 25

Telefon: +43 1 711 65 - 4607
Fax: +43 1 711 65 - 4609
e-Mail
Schwerpunkte: Uveitis, okuloplastische Chirurgie. Laserschutzbeauftragte.